Chinese overheden en staatsbedrijven moeten ervoor zorgen dat ze binnen twee jaar alleen nog computers gebruiken die in eigen land gemaakt zijn. Dat eist de regering in Peking, vertellen bronnen vrijdag aan persbureau Bloomberg.

De maatregel betekent dat alleen al de centrale overheid uiteindelijk zeker 50 miljoen computers moet vervangen.

Het nieuwe beleid zal van invloed zijn op de verkoop van computerfabrikanten HP en Dell. Die Amerikaanse bedrijven zijn na het Chinese Lenovo de grootste verkopers van pc’s in het land.

Het is een nieuw onderdeel van beleid dat China al langer voert: geïmporteerde technologie vervangen door lokale alternatieven. Dat betekent dat ook chips, telefoons en netwerkapparatuur in China moeten worden geproduceerd. Ook lokale softwarebedrijven krijgen de voorkeur boven programma’s van Microsoft en Adobe.