Het Beursplein met op de voorgrond de Wallacefontein De Vier Gratiën, 1901-1905. Op de achtergrond het postkantoor aan de Blaak.

Het Beursplein is vernoemd naar het oude Beursgebouw dat bij het bombardement in 1940 verloren ging. Dit plein lag bij het huidige Station Blaak. Het postkantoor is voor de oorlog gesloopt in verband met de bouw van het nieuwe postkantoor aan de Coolsingel.
De Vier Gratiën heeft op verschillende plekken in Rotterdam gestaan en is nu al jaren ‘verdwenen’. Drinkfontein De Vier Gratiën is in 1883 in Rotterdam geplaatst.
Eén van de initiatiefnemers is Marten Mees van Mees en Zoonen. De fontein wordt dan ook geplaatst op het voormalige Beursplein, vlakbij het bankkantoor van Mees en Zoonen. Het Beursplein is dan waar nu de Blaak is.
De Vier Gratiën moet jaren later plaats maken voor een wachtgebouwtje van de RTM en verhuist naar een plek tegenover het bankgebouw.
De fontein overleeft het bombardement en blijft tot 1970 op die plaats staan. Dan moet het weg vanwege de aanleg van de oost-west-lijn van de metro. In delen wordt De Vier Gratiën opgeslagen.
De fontein komt wel terug in het centrum van Rotterdam. In 1977 komt De Vier Gratiën te staan op het Stadshuisplein. Als dat plein in 1997 een opknapbeurt krijgt, wordt de fontein overgebracht naar het opslagterrein van een aannemer in Overschie.
Dat is de laatst bekende plek. De fontein is daar vandaan verdwenen. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wat ermee gebeurd is.
De foto komt uit de fotocollectie algemeen en bevindt zich in het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van rijnmond.nl. De kaart uit 1897 komt van rotterdamkaart.nl
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...