De Nederlandse Songfestival-inzending S10 werd het langst in spanning gehouden. Ze werd als tiende en laatste finalist aangekondigd tijdens de eerste halve finale. Deze negen landen wisten zich ook te plaatsen voor de finale van zaterdag.

Armenië – Rosa Linn – Snap

Armenië heeft de afgelopen editie van het Junior Songfestival gewonnen en zangeres Rosa Linn hoopt hetzelfde te bereiken met haar nummer Snap. Het liedje gaat over het vergeten van een liefde en hoe moeilijk dat soms kan zijn.

Armenië - Rosa Linn - Snap

Griekenland – Amanda Tenfjord – Die Together

Amanda Tenfjord (foto) werkt niet alleen keihard aan haar muzikale carrière, ze studeert ook medicijnen. In haar lied zingt ze over een liefde die zo sterk is dat je gek van elkaar wordt en absoluut niet zonder elkaar kan.

Griekenland - Amanda Tenfjord - Die Together

IJsland – Systur – Meo Haekkandi Sol

Zussen Sigga, Beta en Elín treden al van jongs af aan samen op en hebben in IJsland een grote hit gescoord met het nummer Ain’t Got Nobody. Muzikaliteit zit in de familie: hun vader scoorde in de jaren tachtig een hit in het Verenigd Koninkrijk en moeder Ellen is ook een zangeres. Broer Eythor speelt de drums tijdens het optreden van zijn zussen. Het nummer gaat over het moment dat de seizoenen in IJsland weer meer licht brengen.

IJsland - Systur - Meo Haekkandi Sol

Litouwen – Monika Liu – Sentimentai

Monika Liu wilde al heel lang meedoen aan het Songfestival en dit jaar ging die wens eindelijk in vervulling. Sentimentai gaat over een artiest die in het verleden blijft hangen en is grotendeels gebaseerd op de eigen ervaringen van Liu.

Litouwen - Monika Liu - Sentimentai

Moldavië – Zdob si Zdub & Fratii Advahov – Trenuletul

Voor fans van het Songfestival is Zdob si Zdub & Fratii Advahov een oude bekende: de helft van de samenwerking (Zdob si Zdub) deed al twee keer eerder mee aan het Eurovisie Songfestival. In 2005 was de band zelfs de eerste die namens Moldavië meedeed aan de muziekwedstrijd. Dit keer hoopt de band te winnen met het nummer Trenuletul: een lied over een kleine trein.

Moldavië - Zdob si Zdub & Fratii Advahov - Trenuletul

Noorwegen – Subwoolfer – Give That Wolf A Banana

Maskers, verkleedpartijen en vreemde teksten zijn favoriet op het Songfestival en dit jaar pakt Noorwegen daarmee uit. De leden van Subwoofer willen anoniem blijven en zeggen dat ze niet uit Noorwegen komen, maar van de maan.

Noorwegen - Subwoolfer - Give That Wolf A Banana

Oekraïne – Kalush Orchestra – Stefania

Kalush Orchestra was eigenlijk niet de keuze van het Oekraïense volk: de band werd tweede in de nationale finale. Maar doordat winnares Alina Pash op de Krim was geweest en zich niet had gehouden aan de Oekraïense regels voor een bezoek aan de door Rusland geannexeerde regio, moest zij worden vervangen.

Oekraïne - Kalush Orchestra - Stefania

Portugal – MARO – Saudade, Saudade

MARO heeft er al een hele muzikale carrière op zitten: de zangeres heeft muziek gestudeerd en verhuisde naar Los Angeles, waar ze in één jaar tijd zes albums uitbracht. Ze stond al eens in het voorprogramma van Jessie J en werkte samen met Grammy-winnaar Jacob Collier. Op het Songfestival-podium combineert ze Engels en Portugees.

Portugal - MARO - Saudade, Saudade

Zwitserland – Marius Bear – Boys Do Cry

Marius Bear was eigenlijk van plan de bouw in te gaan, maar besloot in 2016 om zich toch te gaan concentreren op muziek. Hij toerde als straatmuzikant door Zwitserland en Duitsland in de hoop door te breken. Tijdens een optreden op een festival werd hij door een Amerikaanse producer ontdekt en zo werd zijn muziekcarrière ineens een stuk serieuzer.

Zwitserland - Marius Bear - Boys do cry