Interieur van het Centraal Belastinggebouw aan de Puntegaalstraat, 1955

Het belastingkantoor is van architect Hayo Hoekstra (1881-1960) en tussen 1939 en 1948 gerealiseerd. Die lange bouwtijd heeft te maken met de materiaalschaarste en bouwstop tijdens de Tweede Wereldoorlog. Formeel zou het gebouw tot de wederopbouw gerekend kunnen worden. Het Belastingkantoor is Rijksmonument. Na vertrek van de Belastingdienst naar de Kop van Zuid is het gebouw tussen 1996 en 1998 door De Jong Bokstijn Architecten gerenoveerd tot Puntegale, een complex met 201 appartementen en 18 kantoorruimtes.

De Puntegaalstraat is een straat in de Rotterdamse wijk Delfshaven. Onder inwoners van de stad is de straat beter bekend als de Plukmekaalstraat; dit naar het van 1948 tot 1996 aan deze straat gevestigde kantoor van de Belastingdienst alwaar men voor het gevoel “werd kaalgeplukt”.

De fotograaf is Frans van Dijk en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en van Platform Wederopbouw Rotterdam https://wederopbouwrotterdam.nl/…/tweede-centraal…

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...