De Britse concurrentiewaakhond CMA is een tweede onderzoek naar Google gestart vanwege zijn reclamepraktijken. De toezichthouder vermoedt dat de techgigant misbruikmaakt van zijn dominante positie op het gebied van advertenties.

Het nieuwe onderzoek volgt op een eerder onderzoek van de CMA naar een overeenkomst tussen Google en Facebook-moeder Meta. Die gaat over de manier waarop advertenties worden verkocht.

Met de afspraken over de manier waarop de twee grote partijen samenwerken op het gebied van online advertenties, zijn mogelijk adverteerders en aanbieders van andere advertentienetwerken benadeeld. Google zou voorrang geven aan zijn eigen diensten, vermoedt de CMA.

Overheden over de hele wereld treden steeds strenger op tegen grote Amerikaanse techbedrijven. Die zijn tijdens de coronapandemie nog machtiger geworden.

Er lopen wereldwijd meerdere onderzoeken naar hun marktposities, ook in de Verenigde Staten en de Europese Unie. Zo doet bijvoorbeeld ook de Europese Commissie onderzoek naar de advertentie-afspraken tussen Google en Meta.