Femke Bol heeft dinsdag een wereldrecord neergezet op de 300 meter horden, een afstand die zelden wordt gelopen. De 22-jarige Nederlandse was bij de World Athletics Continental Tour Gold in de Tsjechische stad Ostrava oppermachtig.

De atlete snelde naar een tijd van 36,86 seconden, bijna anderhalve seconde onder de oude recordtijd. Het wereldrecord op deze on­gang­ba­re afstand stond op 38,16 seconden.

Bol had 38,55 staan als haar beste tijd op de 300 meter horden. De Nederlandse ging tot haar eigen verbazing aanzienlijk sneller in Ostrava.

“Dit was een gekke verrassing”, zei Bol. “Ik hoopte hier in de 37 seconden te lopen. Ik raakte onderweg twee horden een beetje en zei tegen mezelf: kom op, Femke, de laatste meters! Toen ik de tijd zag, wist ik waarom ik zo veel melkzuur in mijn benen voelde.”

Bol komt maandag in actie op de FBK Games in Hengelo. Daar loopt ze de 400 meter horden, de afstand waarop ze bij de Olympische Spelen in Tokio een bronzen medaille pakte.

 

Persoonlijk record Klaver op 400 meter

Lieke Klaver scherpte in Ostrava haar persoonlijk record op de 400 meter aan. De 23-jarige Klaver kwam als vierde over de finish in 50,90 seconden. Daarmee dook de Noord-Hollandse 0,08 seconden onder haar eigen toptijd en voldeed ze ook ruimschoots aan de limiet voor de WK in Eugene (51,36).

Klaver zette haar vorige persoonlijk record twee jaar geleden in Rome neer, toen ze de 400 meter bij de Diamond League-wedstrijd won in 50,98. Ze liep in Ostrava haar eerste 400 meter in de buitenlucht van dit jaar.

Zoals gebruikelijk ging Klaver snel van start. Bij het uitkomen van de laatste bocht lag ze aan kop, maar daarna zag ze twee Poolse atletes en een Jamaicaanse passeren. Natalia Kaczmarek uit Polen won in 50,16.

Liemarvin Bonevacia eindigde in Ostrava als tweede op de 400 meter, in 45,55. Alexander Ogando uit de Dominicaanse Republiek won met een tijd van 45,37. Bonevacia is met 44,48 de houder van het Nederlands record op deze afstand. De WK-limiet staat op 44,90.