Het team Tech United heeft afgelopen weekend in de finale van het Europees Kampioenschap robotvoetbal gewonnen van het Nederlandse team VDL Robot Sports. In Portugal versloeg het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven zijn tegenstander met 13-1.

Het was voor het eerst sinds 2019 dat er weer een EK robotvoetbal plaatsvond. Drie jaar geleden verloor Tech United met 2-1 van het Portugese Cambada, maar dit keer wisten de robots een veel overtuigendere pot op de mat te leggen en heroverde het Eindhovense team de Europese titel. Het is de zesde keer dat Tech United het EK wint.

Tijdens de coronapandemie sleutelde het studententeam door aan zijn robots. Zo leerden ze snel wisselen van strategie, het uitvoeren van een menselijke dribbel en het beter omgaan met stuiterende ballen.

De robots van de TU Eindhoven hebben namen als ‘Van der Tandwiel’ en ‘De Moer’. Ze zien er overigens niet menselijk uit: het zijn een soort pionnen op wielen die kunnen draaien, passen en schieten. Volgens de studenten werd uiteindelijk gewonnen dankzij snel combinatiespel en goedgeplaatste schoten. In de tweede helft wist ook VDL nog een goal te maken.

De ontwikkeling van dit soort robots is niet alleen maar voor het plezier. Verbeteringen voor deze apparaten worden doorgevoerd bij zorgrobots en robots die bij reddingswerkzaamheden worden ingezet.

Op 10 juli komt het Eindhovense studententeam weer in actie in Bangkok. Daar vindt de RoboCup plaats, het WK voor robotvoetbal. De Eindhovenaren verdedigen dan hun wereldtitel uit 2019 en proberen voor de zesde keer wereldkampioen te worden.