Apple heeft vrijdag nieuwe aanpassingen van het beleid rond de App Store voorgesteld, waarmee de Autoriteit Consument & Markt (ACM) akkoord is gegaan. Dat deed het bedrijf naar aanleiding van klachten van de ACM over het door Apple gevoerde beleid rond datingapps in de App Store.

De kwestie draait om datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble. Als gebruikers van die apps bijvoorbeeld een abonnement nemen, dan wordt de betaling door Apple verwerkt. De makers van die apps willen dat ook andere partijen betalingen kunnen verwerken binnen Apples mobiele besturingssysteem iOS. Daarmee hopen ze ook goedkoper uit te zijn, want Apple vraagt 30 procent provisie over die betalingen.

Apple zegde eerder al toe dat het datingapps gebruik zou laten maken van meerdere betalingssystemen, maar de toezichthouder concludeerde begin vorige maand dat Apple daarmee nog niet aan de Europese en Nederlandse regels voldeed. Apple kreeg een dwangsom van in totaal 50 miljoen euro opgelegd.

In overeenstemming met de wensen van de ACM biedt Apple datingappontwikkelaars in Nederland voortaan onder meer de mogelijkheid om te kiezen of ze een alternatieve betalingsmethode willen bieden in combinatie met de in-appaankopen van Apple. Nieuwe boetes zijn daardoor niet meer aan de orde.

In een verklaring schrijft Apple dat “een aantal aanpassingen volgens het bedrijf niet in het belang is van de privacy en dataveiligheid van gebruikers”. Het bedrijf tekent beroep aan tegen de aanpassing.