Max Verstappen heeft zondag met een overwinning in de Grand Prix van Azerbeidzjan optimaal geprofiteerd van een uitvalbeurt van Charles Leclerc. De leider in de WK-stand vergrootte zijn leiding op de Ferrari-coureur naar 34 punten. Sergio Pérez werd tweede en ging de pechvogel uit Monaco voorbij in de WK-stand. George Russell van Mercedes eindigde als derde.

Verstappen boekte de 25e zege uit zijn loopbaan. Daarop was hij sowieso al kanshebber, omdat de Limburger met een andere strategie tweede lag achter Leclerc. Toen Leclerc zijn Ferrari met een grote rookpluim de pits inreed, was de strijd gestreden.

Regerend wereldkampioen Verstappen had zijn teamgenoot Pérez eerder al ingehaald. Pérez ging direct na de start wel aan de leiding, maar wist niet weg te rijden bij de kopmannen van Red Bull en Ferrari.

Verstappen bleek na de openingsfase sneller en ging op het rechte stuk voorbij aan de Mexicaan, die kort daarvoor al door het team was geïnstrueerd het gevecht niet aan te gaan. Pérez pakte wel het puntje voor de snelste ronde.

WK-stand

  • 1. Max Verstappen (Red Bull): 150 punten
  • 2. Sergio Pérez (Red Bull): 129 punten
  • 3. Charles Leclerc (Ferrari): 116 punten

Rampdag voor Ferrari

Chaos ligt altijd op de loer in Azerbeidzjan, maar dat viel zondag erg mee. Twee keer was er sprake van een virtual safetycar: één vanwege Carlos Sainz en één omdat Haas-coureur Kevin Magnussen zijn auto langs de kant moest parkeren. Ook daar was een Ferrari-krachtbron kapotgegaan. In totaal vielen vier Ferrari-motoren uit.

Leclerc was in Bakoe aan de leiding gekomen door te profiteren van de eerste virtualsafetycarsituatie. Teamgenoot Sainz moest zijn Ferrari al na acht ronden met hydraulische problemen langs de kant zetten.

Leclerc dook vanaf de tweede plaats naar binnen, terwijl de Red Bulls doorreden. Toen die later ook hun stop maakten, ging de Ferrari aan kop. Dat duurde echter niet lang. Met twee uitvalbeurten was het een rampweekend voor het Italiaanse team.

Verstappen beleeft relatief makkelijke middag

Verstappen had op dat moment al een behoorlijke voorsprong op Pérez, erfde de leiding en beleefde een relatief makkelijke middag. Hij kwam zonder problemen als eerste over de finish.

Russell werd voor de derde keer dit seizoen derde. Achter hem kwam teamgenoot Lewis Hamilton als vierde over de streep. De vijfde plaats was voor Pierre Gasly in de AlphaTauri.

De top tien werd gecompleteerd door achtereenvolgens Sebastian Vettel (zijn beste seizoensresultaat), Fernando Alonso, Daniel Ricciardo, Lando Norris en Esteban Ocon.

De volgende Grand Prix is komend weekend in Canada. De Formule 1 keert dan na twee jaar terug in Montreal.