Het Stieltjesplein met de Stieltjeskerk, 1961

Thomas Joannes Stieltjes (Leuven, 19 mei 1819 – Rotterdam, 23 juni 1878) was militair, waterstaatkundig ingenieur en liberaal Kamerlid van 1866 tot 1878. Zijn zoon, Thomas Joannes Stieltjes jr., was een beroemd wiskundige.

Stieltjes had geen formele opleiding. Toen hij vijftien jaar oud was, gaf hij zich op als vrijwilliger bij de artillerie en in 1839 werd hij benoemd tot luitenant. Na het overlijden van koning Willem II in 1849 wilde Stieltjes geen eed zweren op koning Willem III, maar op de grondwet van 1848. Hij werd oneervol ontslagen. Dit ontslag werd elf jaar later omgezet in eervol ontslag. Stieltjes werd ingenieur bij de Overijsselsche Kanalisatie Maatschappij , waarvan hij later directeur werd.

Stieltjes was technisch adviseur van de Rotterdamsche Handelsvereeniging van Lodewijk Pincoffs. Hij wordt als de architect van de aanleg van de havens in Feijenoord ten zuiden van de Nieuwe Maas gezien, die de grote bloei van Rotterdam als havenstad mogelijk maakte.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...