De Mariniersweg met rechts het Witte Huis, 1967

Deze straatnaam herinnert aan het heldhaftig optreden van de mariniers in de meidagen van 1940. De Mariniersweg heette van 1942 tot 1947 Admiraal de Ruyterweg. Laatstgenoemde naam werd op 10 april 1947 gegeven aan de verkeersweg, die van het Pompenburg naar de Vondelweg loopt.

Het optreden van de mariniers geeft helaas ook gevolg aan een hardnekkige mythe. De mariniersmythe van mei 1940. Die mythe doet heel veel andere militairen schromelijk tekort. Er waren een paar dozijn mariniers die moedige en doortastende strijd voerden, maar met hen honderden gewone infanteristen, genisten, alsmede luchtmacht- en marinedepottroepen. De rol van de mariniers wordt zwaar overdreven. De actie van mariniers en marinedepottroepen op 13 mei was weliswaar moedig, maar tactisch een drama en de hardnekkige weigering van hun korpscommandant om degelijk met de landmacht samen te werken leidde ertoe dat ze niet wisten dat er Duitsers al vier dagen in het bankgebouw aan de kop van de Willemsbrug zaten waardoor de actie mislukte en menig marinier het leven liet.

De fotograaf is Dirk de Haan en de foto komt van de site rovm-digitaal.nl. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

 

No votes yet.
Please wait...