Berkelse Syriëgangster bij terugkeer in Nederland opgepakt en vastgezet

Een 37-jarige vrouw uit Berkel en Rodenrijs is deze week op Schiphol aangehouden. Justitie verdenkt haar van terroristische activiteiten: ze zou in 2013 naar Syrië zijn gereisd om daar deel te nemen aan de strijd van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).
De vrouw kwam afgelopen dinsdag vanuit Turkije aan in ons land, waarna ze door de Koninklijke Marechaussee direct is opgepakt. Afgelopen vrijdag maakte justitie bekend dat ze voorlopig vast blijft zitten. Toen werd ook duidelijk dat ze terug is in Nederland.
De verdachte, Nikki Caroline S., zou in 2012 naar Turkije zijn geëmigreerd. Een jaar later is ze vermoedelijk richting het strijdgebied van Islamitische Staat in Syrië getrokken met haar man. Hij was actief voor de terreurorganisatie en zou later zijn overleden.
S. wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en de voorbereiding van terroristische handelingen. In 2017 werd ze daarom al met haar volledige naam op de nationale terroristenlijst geplaatst. Verdachten op die lijst kunnen niet meer bij hun geld en kunnen geen gebruik meer maken van hun bankrekeningen en creditcards.
Het is strafbaar hen te helpen.
Toen IS werd verslagen kwam de Berkelse in verschillende kampen terecht, en uiteindelijk in Turkije. Afgelopen week kwam ze in Nederland aan. Of ze zich voor terugkeer al bij de Nederlandse autoriteiten had gemeld, bijvoorbeeld bij de ambassade in Turkije, is niet bekendgemaakt.
Bron: Rijnmond
No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord