Max Verstappen heeft zondag in Montreal voor het eerst in zijn loopbaan de Grand Prix van Canada op zijn naam geschreven. De Nederlander kreeg veel tegenstand van Carlos Sainz, maar hield de Ferrari-coureur achter zich en vergrootte zo zijn voorsprong als leider in de WK-stand.

Door een late safetycar kwam Sainz erg dicht bij Verstappen, waarna de Limburger tot het einde stand moest houden op iets oudere banden. Dat lukte de regerend wereldkampioen van Red Bull Racing.

Doordat de van achter gestarte Charles Leclerc niet verder kwam dan de vijfde plaats, breidde Verstappen zijn voorsprong op de Monegask in de WK-stand uit naar 49 punten. Sergio Pérez, de nummer twee in de stand, viel uit. De achterstand van de Mexicaan op Verstappen bedraagt nu 46 punten.

Lewis Hamilton eindigde als derde in Canada, voor zijn Mercedes-teamgenoot George Russell. Het was voor de zevenvoudig wereldkampioen de tweede podiumplek van het seizoen. De als tweede vertrokken Fernando Alonso kwam als zevende over de finish. Na afloop van de race kreeg de Spanjaard een tijdstraf van vijf seconden voor het afwijken van zijn lijn in een gevecht met Valtteri Bottas, waardoor hij als negende eindigde.

Top tien Canada

  • 1. Max Verstappen (Red Bull)
  • 2. Carlos Sainz (Ferrari)
  • 3. Lewis Hamilton (Mercedes)
  • 4. George Russell (Mercedes)
  • 5. Charles Leclerc (Ferrari)
  • 6. Esteban Ocon (Alpine)
  • 7. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
  • 8. Guanyu Zhou (Alfa Romeo)
  • 9. Fernando Alonso (Alpine)
  • 10. Lance Stroll (Aston Martin)

Alonso zit Verstappen niet dwars

Verstappen had bij de start geen last van Alonso, die naast hem als tweede aan de race begon. De Limburger kwam veel beter van zijn plek en kon direct zijn voorsprong uitbouwen. In de derde ronde ging de als derde gestarte Sainz zijn landgenoot voorbij en opende hij de jacht op Verstappen.

De race kreeg een eerste wending door het uitvallen van Pérez in de achtste ronde. Er kwam een virtual safetycar, zodat de gestrande auto van de Mexicaan weggesleept kon worden. Verstappen maakte daar gebruik van door direct een pitstop te maken, terwijl Sainz doorreed en de leiding overnam.

Verstappen kwam met nog zestig ronden te gaan op een tweestopstrategie terecht en moest Alonso voorbij om weer achter Sainz op te duiken. Het plan was om de Ferrari-coureur dan vervolgens op de baan in te halen of te wachten tot de Spanjaard zelf een pitstop zou maken.

Verstappen haalt Alonso eenvoudig in en klimt naar P2
Verstappen haalt Alonso eenvoudig in en klimt naar P2

Schumacher zorgt voor tweede virtual safetycar

Sainz had geluk. Precies op het logische moment om een stop te maken, zette Mick Schumacher zijn auto aan de kant. Het was voor de Duitser een domper, want hij leek op weg naar zijn eerste WK-punten. Het gaf Ferrari de kans om tijdens een nieuwe virtual safetycar Sainz binnen te halen.

Ook hij moest eerst Alonso weer even voorbij. Vervolgens reed Sainz negen seconden achter Verstappen, met banden die elf ronden nieuwe waren.

Langzaam maar zeker kwam de Ferrari dichterbij, terwijl Verstappen steeds meer begon te klagen over gripverlies. Tot de 44e ronde. Met nog zes seconden voorsprong over haalde Red Bull de Nederlander binnen. Verstappen kwam bij het uitrijden van de pits nog wel even achter Hamilton terecht, maar de regerend wereldkampioen rekende snel met zijn oude rivaal af. De jacht op Sainz was geopend. Het gat was tien seconden.

Pérez valt uit in GP Canada met motorproblemen
Pérez valt uit in GP Canada met motorproblemen

Crash Tsunoda brengt nieuwe wending

Die inhaalrace werd onderbroken door Yuki Tsunoda. De Japanner crashte bij het uitrijden van de pits, waarna de safetycar de baan op kwam. Sainz greep die mogelijkheid aan om een tweede stop te maken, maar moest wel weer naar harde banden omdat hij geen mediums meer tot zijn beschikking had. Verstappen nam de leiding weer over, de Spanjaard sloot achter de WK-leider aan.

Vanaf het moment dat Verstappen het veld weer op gang trok, ging Sainz in de aanval, maar nooit voldoende om het de leider echt lastig te maken. De Ferrari-coureur kwam wel een paar keer dichtbij, maar Verstappen hield stand en boekte zo in zijn 150e race zijn 26e overwinning.

De volgende Grand Prix is over twee weken in Groot-Brittannië.