Neptunus-speler verdacht van verkrachting pupil: ‘Ze is ontmaagd tijdens een wedstrijd’

Justitie heeft drie jaar cel geëist tegen een speler van Neptunus Honkbal in Rotterdam. Hij zou een minderjarige pupil hebben verkracht.
Gianison B. (32) is oud-international. Als speler van Neptunus gaf hij clinics en individuele honkballessen. Volgens justitie geniet hij een groot aanzien in de honkbalwereld en keken de leerlingen tegen hem op. Van die positie zou hij misbruik hebben gemaakt.
“Aangeefster zag in hem ook een vaderfiguur, een luisterend oor. Het begon met knuffels en ging steeds een stapje verder. De kleedkamer ging op slot, ze is ontmaagd tijdens een wedstrijd.”

In een parkeergarage

Volgens het meisje hoefde ze ook niet of minder voor een training te betalen in ruil voor de seks. Ze zegt dat het zeker twee keer per week gebeurde, vooral in een parkeergarage.
Gianison B. spreekt dat tegen. “Het is zes of zeven keer gebeurd in totaal. Ik zat fout, maar ik wist niet dat het strafbaar was. Ze heeft zelf gezegd dat ze 16 jaar was en ik heb er niet op doorgevraagd. Ze kwam ook volwassen op mij over.”
Hij ontkent dat sprake was van verkrachting. “Ik heb nooit gemerkt dat het tegen haar wil was. Het initiatief lag altijd bij haar.” B. is direct op non-actief gesteld door Neptunus.

Handgeschreven brief

De Rotterdammer las een handgeschreven brief voor in de rechtszaal, die aan het meisje was gericht. “Ik heb er veel over nagedacht, maar vind het onvoorstelbaar dat je dit hebt gedaan. Misschien durf je niet te zeggen dat je bewust seks met mij hebt gehad. Misschien ben je teleurgesteld dat er geen serieuze relatie in zat. Ik denk dat je moeder je deze richting in heeft geduwd.”
Het Openbaar Ministerie vindt sowieso dat het leeftijdsverschil en de verhouding coach-pupil van groot belang is. De officier van justitie verwees daarbij naar de recente zedenzaak rond The Voice. “De invloed van een coach is groot, want pupillen willen graag de top bereiken.”

Celstraf en contactverbod gevraagd

Gianison B. heeft de seks met het meisje meerdere keren gefilmd. Ook daarover zegt hij dat zij het zelf spannend vond. Justitie beschouwt dit als het maken en bezit van kinderporno.
Naast de celstraf is ook een contactverbod met het meisje gevraagd en een locatieverbod voor het terrein van Neptunus in Rotterdam-West gedurende drie jaar. Haar advocate gaf aan dat haar cliënt nog steeds bij de club traint. “Zij moet er vrij kunnen spelen en trainen, zonder de angst om verdachte tegen het lijf te lopen.”
Het meisje heeft een slachtofferverklaring voorgelezen in de rechtszaal, maar de pers mocht daarbij om privacyredenen niet aanwezig zijn. Vanuit de familie van het slachtoffer is ook aan de media verzocht geen naam en leeftijd te vermelden.

Veilig sportklimaat

Neptunus-voorzitter Jorian van Acker woonde de rechtszaak bij. “Ik vond het heftig om te horen. Dat wij als club daarbij betrokken zijn, is een harde constatering. Tegelijk: hij gaf de trainingen vanuit zijn eigen bedrijf, niet namens Neptunus, maar het gebeurde wel deels op ons terrein. Een veilig sportklimaat is voor ons heel belangrijk. Ik ben er trots op dat het meisje goed is opgevangen door haar team en de coaches.”
De rechter in Rotterdam doet op 6 juli uitspraak.
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...