Supporters van Feyenoord met de ‘Grote Beer’ op weg naar Lissabon voor de wedstrijd van Feyenoord tegen Benfica, 4 mei 1963.

Supporters van Feyenoord met de ‘Grote Beer’ of de ‘Waterman’ van de Koninklijke Rotterdamse Lloyd op weg naar Lissabon voor de wedstrijd van Feyenoord tegen Benfica, 4 mei 1963.
Uit het Vrije Volk van 4 mei 1963:
Witte kielen met rood-witte hoeden, Feijenoordvlaggetjes op de tafels van de inschepingsbeambten – dat was vanmorgen het ongewone beeld van de Rotterdamse Lloydkade. Voor 1500 feestelijke Nederlanders begon het nieuwste Feijenoordavontuur: de reis naar Lissabon met de Waterman en de Grote Beer. Met spandoeken behangen lagen de schepen rustig de drommen af te wachten. Nooit eerder was bij de Lloyd, die toch werkelijk wel wat gewend is, iets dergelijks vertoond Nooit eerder vertrokken twee zo volgeboekte schepen tegelijk.
Wie een chaos had verwacht, keek zijn ogen uit op de rust en de vanzelfsprekendheid waarmee die massale inscheping in zijn werk ging. Geen opstoppingen, geen rijen voor de tafels van de ambtenaren — althans de eerste uren niet.
Velen waren zo verstandig om vrij vroeg te komen; de eerste Feijenoord-supporter was er om een uur of zeven al. De organisatie liep gesmeerd. Hoewel ook voor het Lloyd-personeel de zaterdag een vrije dag is, was het op dubbele sterkte opgetrommeld. Het dééd het niet alledaagse en extra beloonde karwei met duidelijk plezier.
Zelden zullen de Lloyd-terreinen zo streng bewaakt zijn geweest; het aantal wachters was twee maal zo groot als anders. De vraag die nu iedereen zich stelt is of er straks toch verstekelingen zullen zijn. Vanmorgen scheen dat onmogelijk. De mensenstroom bewoog zich zeer gemakkelijk door de enorme douaneloods die in twee sectoren was verdeeld: de ene helft voor de passagiers van de Waterman, de andere voor die van de Grote Beer.
De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 4 mei 1963.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...