Schouwburg Tivoli aan de Coolsingel, december 1930

Tivoli Schouwburg was een schouwburg aan de Coolsingel 25 in Rotterdam. Het werd opgericht door toneelspeler en regisseur Jan Cornelis de Vos sr. en Willem van Korlaar. De schouwburg werd ontworpen door de architect Abraham Salm. In dat plan, werd het naastgelegen café-restaurant D. Deinum op Coolsingel 24 een onderdeel.
Ook kreeg het een restaurant en kegelbaan. Op de eerste etage waren de balkons en gaanderijen. Het gebouw werd op 4 oktober 1890 geopend. Op 29 maart 1891 werd ook de Wintertuin geopend, die ontworpen was door IJme Gerardus Bijvoets. In de Wintertuin vestigde zich in 1903 de eerste vaste bioscoop van Nederland.
De schouwburg lag ter hoogte van de plek waar anno nu het Stadhuisplein zich bevindt. Wie voor 1915 de schouwburg uitliep, kwam uit op het comedie bruggetje, een in 1853 aangelegde draaibrug over de Coolvest, die uitkwam op de Raamstraat. Daarna werd de Coolvest gedempt tot deel van de Coolsingel.
De zaal van de schouwburg was gestoffeerd in lichtblauw en had gouden ornamenten. Ook het brandscherm en satijnen voordoek waren lichtblauw. Er hing een koperen kroonluchter met gasverlichting (gaskroon). Gasten konden in de zaal zitten, maar ook op het balkon een etage hoger. Op de balustrade zaten cartouches met de namen van toneelspelers die toen beroemd waren: Breeman, Albregt, Kleine-Gartman, Snoek, Peters en Driessen. Voor het toneel was een brede orkestbak met aan beide zijden twee loges voor steeds vier personen.
De foto is van Spaarnestad en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.
Met medewerking van Rotterdam van toen
No votes yet.
Please wait...