Vooruitblik etappe 7: Pogacar topfavoriet bij eerste aankomst bergop

De eerste bergrit van de Tour de France vindt vrijdag plaats in de Vogezen met een slotklim op La Super Planche des Belles Filles. De aankomst van de zevende etappe lijkt een ideale kans voor Tadej Pogacar om opnieuw toe te slaan.

Na 101 kilometer wordt er langzaam hoogte gewonnen tot de tussensprint in Gérardmer, waarna het peloton eerst aankomt bij de Col de Grosse Pierre en daarna bij de Col des Croix.

Kort na deze obstakels is het tijd voor de slotklim, die naar La Super Planche des Belles Filles. Tien jaar geleden finishte de Ronde van Frankrijk voor het eerst op de steile slotklim. De latere viervoudig Tour-winnaar Chris Froome was toen de winnaar.

De beklimming van La Super Planche des Belles Filles (met een top op 1.148 meter hoogte) heeft stukken met een stijging tot 11 en 13 procent in de eerste 3 kilometer. In de laatste 2 kilometer zijn er stroken van 20 procent en vlak voor de meet is er een onverharde weg met een stijgingspercentage tot wel 24 procent.

Aan de laatste kilometer van de etappe, die dus over een onverharde weg gaat, heeft de klim het woord Super te danken. De slotkilometer is hiermee meteen de lastigste van de hele beklimming.

Het profiel van de zevende etappe.
Het profiel van de zevende etappe.

Doet Pogacar het weer op La Planche Des Belles Filles?

Naast Froome was ook Pogacar ooit succesvol op de La Planche des Belles Filles. De Sloveen reed in 2020 tijdens een tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour tegen alle verwachtingen in Primoz Roglic uit de gele trui.

In de eerste bergetappe zullen de kersverse geletruidrager Pogacar, Roglic, Geraint Thomas en Jonas Vingegaard moeten laten zien wat ze waard zijn. Strijden zij ook om de dagzege of gaat er een avonturier met de ritzege aan de haal?

Officiële starttijd zevende etappe: 13.05 uur
Finishtijd zevende etappe: rond 17.30 uur

Favorieten voor dagsucces:
⭐⭐⭐ Tadej Pogacar
⭐⭐ Dylan Teuns, Thibaut Pinot, Alexander Vlasov, Jonas Vingegaard, Geraint Thomas, Adam Yates
⭐ Lennard Kämna, Warren Barguil, Giulio Ciccone

Bron: NU.nl

No votes yet.
Please wait...