Een drijvend zwembad aan de Maaskade met op de achtergrond de Maasbruggen, 1946

Rotterdam heeft op een aantal plekken drijvende zwembaden in de rivier gehad. Openbare zwembaden voor recreatie en schoolzwemmen waar gezwommen wordt in het Maaswater. In 1922 schaft de gemeente drie nieuwe drijvende baden aan. Als in 1962 het water in de rivier niet veilig meer is om in te zwemmen, doet Rotterdam de drijvende baden van de hand.

In 1887 gaat het eerste drijvende zwembad in de Maas open. Het bad ligt aan de Boompjes en wordt geëxploiteerd door de Rotterdamsche Vereeniging voor Gymnastie en Zwemscholen. Het bestaat uit drie delen: een herenbad, een damesbad en een kantoortje in het midden. Het bad wordt aan het einde van elk zwemseizoen naar de Waalhaven gesleept. Daar ligt het voor de winter en wordt er onderhoud gepleegd. In 1907 neemt de gemeente de exploitatie van de Vereeniging voor Gymnastie en Zwemscholen over. Een jaar later wordt het bad naar een nieuwe ligplaats gebracht, bij de Oude Plantage in Kralingen.

Bewoners van het Noordereiland en de wijk Feijenoord raken daardoor hun zwembad kwijt. Zij krijgen een nieuw bad aan de Maaskade. Ook dat is een drijvend zwembad, het ligt tussen de Spoorbrug en de Willemsbrug. Om te voorkomen dat er vanuit de treinen het bad in wordt gekeken, ligt er een zeil overheen.In 1921 komt er een nieuw bad aan de Maaskade, ook dit exemplaar heeft aparte delen voor mannen en vrouwen.
Het bad aan de Maaskade bij de Maasbruggen krijgt het in de meidagen van 1940 zwaar te verduren en zinkt gedeeltelijk. Na de oorlog wordt het hersteld en blijft het tot 1962 in gebruik.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rijnmond.nl.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...