De Bijenkorf aan de Schiedamsevest, 1958

De eerste plannen om een modern warenhuis te bouwen in het hart van Rotterdam werden gesmeed in de zomer van 1928. De Amsterdamse architect Willem Dudok ontwierp een gebouw dat aan de Schiedamsesingel (de zuidkant van het toenmalige Van Hogendorpplein (ten westen van het Schielandshuis), ter plaatse van het huidige Churchillplein) moest komen.

De grondwerkzaamheden begonnen in 1929 en de eerste paal werd geslagen op 13 juni van dat jaar. Het nieuwe gebouw opende zijn deuren officieel op 16 oktober 1930. De gebeurtenis was grootː er kwamen maar liefst 70.000 mensen op af. De Bijenkorf van Dudok was het eerste vooroorlogse gebouw in Rotterdam dat de beschikking over roltrappen had en een elektrische vloermat voor het automatisch vegen van de schoenzolen.

Het gebouw – ontworpen in de functionalistische stijl – werd in de dagbladen aangeprezen als een ‘stad in een stad’. Vanwege zijn omvang stond het destijds bekend als het grootste en modernste warenhuis van Europa en het werd liefkozend een ‘sprookjespaleis van glas en steen’ genoemd. Het warenhuis viel op door de lange extensie aan de linkervoorkant, met een vlam in glas in lood die ‘s avonds verlicht werd

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...