Google bouwt een tweede datacenter in de provincie Groningen

Google werkt aan een nieuw datacenter bij de stad Groningen. Het bedrijf heeft 20 hectare grond gekocht bij industrieterrein Westpoort. Het datacenter zelf wordt maximaal 8 hectare groot, weet RTV Noord.
Door: onze techredactie

De techgigant heeft al een datacenter in de Eemshaven. Het nieuwe terrein ligt in Hoogkerk, aan de snelweg A7. Google laat aan persbureau ANP weten dat het nieuwe datacenter nodig is omdat “steeds meer mensen gebruikmaken van digitale middelen en organisaties massaal overstappen naar het werken vanuit de cloud”.

Hoeveel geld Google uitgeeft aan het project is niet bekend. Volgens de gemeente Groningen gaat het project zo’n 125 permanente arbeidsplaatsen opleveren. Het perceel moet voor ongeveer de helft uit groen en water bestaan. Ook is Google verplicht om restwarmte beschikbaar te stellen “voor een mogelijk toekomstig warmtenetwerk”.

Het kabinet besloot afgelopen maand dat grote, zogeheten hyperscale datacenters niet meer welkom zijn. De limiet ligt nu op datacenters met een omvang van 10 hectare. Daar blijft Google nu binnen.

De komst van nieuwe datacenters ligt gevoelig, omdat ze doorgaans veel stroom gebruiken en omdat veel mensen ze niet mooi vinden. RTV Noord schrijft dat Groningen in een coalitieakkoord heeft afgesproken dat er geen nieuwe datacenters meer zouden komen. Maar omdat de afspraak voor dit datacenter vorig jaar al is gemaakt, komt deze van Google er nog wel.

Bron: Nu.nl

No votes yet.
Please wait...