De vijf jaar oude chimpansee Mano uit Diergaarde Blijdorp is ijverig aan het werk met zijn schilderwerk voor de komende tentoonstelling “Apen Expressies”, 1966

De vijf jaar oude chimpansee Mano uit Diergaarde Blijdorp is ijverig aan het werk met zijn schilderwerk voor de komende tentoonstelling “Apen Expressies”. Op de foto zien we Mano met verzorger Chris Baris, 8 maart 1966.

Uit het Algemeen Dagblad van 9 maart 1966:
door Lies Neve: Zet miljarden en miljarden apen achter miljarden en miljarden schrijfmachines en één aap zal foutloos een stuk Shakespeare tikken. Het moet kunnen, volgens de wetten van de waarschijnlijkheidsrekening. Maar Chris Baris, dé apenman van de Rotterdamse diergaarde Blijdorp, gelooft daar niet zo in. „Dat zou wel verschrikkelijk toevallig zijn. Je moet trouwens die geweldige massa apen voor je zien, ontzettend.” Hij lacht: „Ik heb misschien te weinig fantasie voor die toevalligheden. Apen, dat zijn dieren waarvan de evolutie is stil blijven staan, al heel lang geleden. Het is dan ook onzin om de tekeningen en schilderijen van apen, die hier nu worden geëxposeerd, tekeningen en schilderijen te noemen. Primitieve kunst is het ook niet, want rotstekeningen zijn toch wél echte tekeningen.” „Dat schilderen is alleen entertainment voor de apen en het is leuk om ze te observeren als ze er mee bezig zijn. Die diepere achtergronden en zo, waar de dierenpsychologen en andere deskundigen naar zoeken, die bestaan voor mij niet. Maar ik werk graag mee aan het onderzoek, hoor. Of ik nu ga ballen of ga fietsen of ga schilderen.

De „kunstenaar” springt mij herhaaldelijk om de nek, dwars over zijn schilderwerk, en wil dan op schoot worden genomen. Als hij zit, steekt hij zijn duim in zijn mond. „Mano is een van de liefste apen hier”, zegt Chris Baris. Chimpansee Mano is behalve een lief dier sinds kort ook de ster van Blijdorp. Hij is een van de voornaamste exposanten („aquarellen”, „tekeningen”) in het Blijdorpse dioramagebouw waar tot 1 mei de tentoonstelling „Apenexpressies” wordt gehouden.

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van delpher.nl uit het Algemeen Dagblad van 9 maart 1966

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...