iJsberen te Diergaarde Blijdorp in het oude verblijf, 1961

In 2000 nam Diergaarde Blijdorp afscheid van de ijsberen Mien en Katrien. Het verblijf bij de brug over de vijver voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Een nieuw ijsberenverblijf stond voorlopig in de ijskast omdat een dergelijk groot verblijf al snel miljoenen kost en met alle bouwplannen die al op stapel stonden was de geldkas simpelweg leeg. Het idee van een nieuw ijsberenverblijf bleef echter kriebelen bij een aantal mensen die al jaren verbonden zijn met Blijdorp: Ardaan Gerritsen (redacteur van Blijdorpblad), Bob Knieze (toenmalig projectleider van Blijdorp), Martin van Wees (assistent curator in Blijdorp), Hans Horsting (voormalig voorzitter Blijdorp) en Marcel Kreuger. Samen besloten ze in 2003 een zogenaamde ‘ijsberenduwgroep’ te vormen. Doel van deze duwgroep was het terugbrengen van de ijsberen in Diergaarde Blijdorp.

Eén van de voorwaarden bij de beslissing ijsberen terug te halen naar Blijdorp was dat er een verblijf moest komen dat helemaal voldoet aan de eisen van de ijsberen. De dieren moeten zich optimaal thuis kunnen voelen in hun verblijf en kunnen klimmen, rennen, springen, zwemmen, zoeken en graven. De ontwerpers van het ijsberenverblijf stonden dus voor een moeilijke taak. Maar met de jarenlange ervaring bij de ‘oude’ ijsbeerverzorgers, ideeën opgedaan in andere dierentuinen en de technische ervaring vanuit het Oceanium is er een verblijf gekomen waar elke ijsbeer jaloers op is.

De foto is gemaakt door dhr. Den Butter. Gill Steenvoorde heeft de glasdia ingescand. De informatie komt van www.vriendenvanblijdorp.nl

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...