Barendrechters voor tweede nacht op rij uit bed geknald: ‘Ik zag de schutter nog wegrennen’

Twee beschietingen in twee nachten tijd op één woning. En dan werd er ook nog een explosief aangetroffen. De schrik zit er goed in bij de bewoners van het appartementencomplex aan de Avenue Carré in Barendrecht. In de wijk Vrijenburg heeft bijna iedereen de schoten wel gehoord. “Zo’n fijne buurt. We maken hier nooit wat mee. En dan nu dit!”
De politie is dinsdagochtend nog bezig met buurtonderzoek als een buurvrouw anoniem haar verhaal doet. Haar man pakt ondertussen de beelden van hun eigen beveiligingscamera erbij, waarop duidelijk zeven harde knallen te horen zijn. Drie wat langzamer achter elkaar en vier keer snel.
“Het was rond kwart over één. Ik kon niet slapen en lag nog wat te lezen. Ik hoorde de eerste drie knallen en ben gelijk naar het slaapkamerraam gerend. Het galmt hier nogal, dus het klonk echt hard.”

Schutter: tenger figuur

Vanuit het raam heeft de vrouw goed zicht op de flat. En ze was er zo snel bij dat ze de schutter nog zag. “Ik zag hem staan en via de trap wegrennen. Een tenger figuur, donkere kleding, hoodie op en ik denk dat hij nog jong was. Dat zag ik aan hoe hij van de trap rende. Maar zijn gezicht kon ik niet zien.”
De buurvrouw liep direct naar beneden waar haar man tv zat te kijken en zei: “Het is weer gebeurd, hè!” Een nacht eerder was het namelijk ook al raak, bij dezelfde woning. Een zwarte (roet)vlek laat zien dat er ook een soort explosief is afgegaan. “Twee nachten op rij, dan moet het wel menens zijn. Wat een lef!” En dat laatste bedoelt de buurvrouw zeker niet positief.

Pand maand gesloten

In het raam van de beschoten woning zijn zo’n acht of negen kogelgaten te zien. Het gaat om het raam van de slaapkamer. De politie heeft de deur verzegeld en locoburgemeester Lennart van der Linden heeft het pand voorlopig voor een maand gesloten.
“We zijn allemaal geschrokken”, laat Van der Linden weten. “Vooral de omwonenden van deze woning hebben het hier moeilijk mee.” Zo hebben meerdere omwonenden besloten tijdelijk niet meer thuis te slapen. De directe buren waren na de eerste beschieting al vertrokken.
De (roet)vlek op de plek waar een soort explosief is afgegaan

De (roet)vlek op de plek waar een soort explosief is afgegaan© Rijnmond

Drugshandel

Buurtbewoners vertellen dat er op het adres een vrouw en haar zoon wonen. De zoon zou betrokken zijn bij drugshandel en volgens sommigen al een tijdje vast zitten. De bewoners uit de flat zelf hebben weinig contact met ze gehad, maar weten dat er in april nog een arrestatieteam in de woning is binnengevallen.
“Ik heb altijd wel het gevoel gehad dat die vrouw iets achterhield”, geeft een buurtbewoner aan. “Het is ook heel gek dat ze na de eerste beschieting tot de dag erna heeft gewacht om melding te maken bij de politie. Ze is gewoon verder gaan slapen.”
Dinsdagochtend werd een mobiele camera geplaatst in de wijk

Dinsdagochtend werd een mobiele camera geplaatst in de wijk© Rijnmond
De politie kan de uitspraken van de buurtbewoners niet bevestigingen. Wel is er inmiddels een mobiele camera geplaatst in de wijk. “Hadden ze een dag eerder moeten doen”, vindt de overbuurman. “Het is wel een fijn idee dat hij er staat, maar de schutter zal toch wel geen derde keer terugkomen, neem ik aan!”

Gerichte actie

Over een eventuele link met de eerdere beschietingen in de omgeving van Rotterdam kunnen de omwonenden niks zeggen. De gemeente houdt met een bus inloopmomenten in de wijk zodat mensen hier met vragen en zorgen terecht kunnen. De buurvrouw op de hoek voelt zich niet bijzonder angstig door de gebeurtenissen. “Dit was zo’n gerichte actie. Ik maak me daarom persoonlijk geen zorgen.”
Maar of het lukt om vannacht rustig te slapen, dat betwijfelen veel omwonenden. “Ik hoop dat de dader snel gepakt wordt, dan hebben wij rust”, verzucht de man die de beveiligingsbeelden laat zien. De buurman uit de flat gaat in ieder geval tijdelijk even op de bank slapen. “Onze slaapkamers zitten allemaal aan de portiek. Geen fijn idee dat die figuur met dat wapen zo langs me is gelopen.”
Bron: Rijnmond.nl
No votes yet.
Please wait...