Op de Coolsingel staan een rij mensen voor de bioscoop Cineac in het Beursgebouw voor de film ‘Saturday night fever’, 1978

De Cineac Beurs was een bioscoop aan de Coolsingel in Rotterdam met ongeveer 600 zitplaatsen. Nadat het Cineac NRC theater was verwoest in het bombardement van 1940, werd deze bioscoop tijdelijk gehuisvest in het Beursgebouw, totdat Cineac NRC naar de overkant van de Coolsingel verhuisde in een nieuw pand naast De Bijenkorf. De bestaande exploitatie veranderde vervolgens in Cineac AD (Algemeen Dagblad). Daarmee waren er dus twee journaalbioscopen actief tegenover elkaar gelegen op de Coolsingel, ieder met de naam van een concurrerende Rotterdamse krant. Het theater werd geëxploiteerd door de Cineac N.V., die diverse bioscopen uitbaatte in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, merendeels zogenaamde journaaltheaters. Dit waren bioscopen waar meestal doorlopende voorstellingen werden gegeven: bezoekers konden op ieder moment binnen lopen en zagen dan een programma met actualiteiten (filmjournaals), korte documentaires en tekenfilms. Cineac Beurs bood dergelijke doorlopende voorstellingen overdag, maar vertoonde ‘s avonds reguliere hoofdfilms, en het was een van de premièrebioscopen van de stad. Vanaf 1978 ging Tuschinski Theaters N.V. beide Cineacs uitbaten. In 1984 sloot het theater en werd het verbouwd tot winkelruimte.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...