Rusland beboet techbedrijven omdat ze data van Russen in buitenland opslaan

Een Russische rechtbank heeft donderdag onder meer WhatsApp, Snapchat en Tinder geldboetes opgelegd, schrijft Reuters. De techbedrijven slaan persoonsgegevens van Russische gebruikers over de grens op en dat mag niet volgens de Russische wet.
WhatsApp krijgt de hoogste boete, omdat het bedrijf eerdere waarschuwingen heeft genegeerd. Rusland wil dat de chatdienst nu 18 miljoen Russische roebel betaalt, omgerekend bijna 280.000 euro.

Andere bedrijven krijgen veel lagere boetes. Zo moet Match Group, het moederbedrijf van Tinder, 2 miljoen roebel (32.000 euro) betalen. Snap en Hotel.com krijgen een boete van omgerekend 16.000 euro en Spotify van 8.000 euro.

De telecomtoezichthouder Roskomnadzor zegt dat de bedrijven niet op tijd hebben bewezen dat ze data van Russische gebruikers in Rusland zelf opslaan. Dat is sinds 2015 verplicht. Het land zegt dat de wet noodzakelijk is om er zeker van te zijn dat buitenlandse inlichtingendiensten geen toegang krijgen tot persoonsgegevens.

De verhouding tussen westerse techbedrijven en Rusland is moeizaam. Sinds de Russische invasie van Oekraïne is dat alleen maar erger geworden. Zo heeft Rusland de toegang tot Facebook en Instagram beperkt. Moederbedrijf Meta maakt zich volgens de Russen schuldig aan extremistische activiteiten. Meta-chatdienst WhatsApp werkt nog wel gewoon in het land. Spotify schortte zijn Russische werkzaamheden afgelopen maart helemaal op.

Bron: NU.nl

No votes yet.
Please wait...