Koen Verweij (31) stopt met schaatsen: ‘Mijn lichaam kan het niet meer aan’

Koen Verweij beëindigt zijn schaatscarrière. De 31-jarige Noord-Hollander laat woensdag in een interview met De Telegraaf weten dat hij door lichamelijke klachten niet meer het topniveau haalt dat hij wil halen.

“Uit medische onderzoeken is gebleken dat mijn lichaam, en dan met name mijn rug, het gewoon niet meer aankan. Ik ben ook niet iemand die dan maar gaat meedoen voor spek en bonen, omdat ik het zo leuk vind om rondjes te rijden”, zegt Verweij tegen De Telegraaf.

“Als ik aan de start sta, wil ik strijden om eremetaal en het liefst grenzen verbreken. Nu dat niet meer kan, blijft er voor mij één optie over: stoppen.”

Verweij noemt winst van de wereldtitel allround in 2014 in Thialf het hoogtepunt van zijn carrière. In datzelfde jaar won hij bij de Winterspelen in Sotsji goud op de ploegachtervolging en pakte hij zilver op de 1.500 meter. Hij kwam op die afstand 0,003 seconden tekort voor de titel.

Vier jaar later won hij twee bronzen plakken (massastart en ploegachtervolging) tijdens de Spelen van Pyeongchang. De Noord-Hollander wist zich niet te kwalificeren voor de Spelen die begin dit jaar in Peking werden gehouden.

Koen Verweij pakte in 2014 de wereldtitel allround.
Koen Verweij pakte in 2014 de wereldtitel allround.
‘Ga de boeken in als een kleurrijke sporter’

Verweij nam tijdens zijn schaatscarrière een paar keer een sabbatical. Spijt heeft hij daar niet van, maar het levert hem wel een dubbel gevoel op. “Aan de ene kant ben ik daardoor de persoon geworden die ik ben, en daar ben ik heel blij mee”, zegt hij.

“Maar als ik de jonge Koen zou mogen adviseren met mijn kennis van nu, zou ik hem bepaalde dingen wel anders laten doen. Dan zou ik hem veel sneller naar de top kunnen laten gaan en hem daar ook houden. Toen ik jong was, dacht ik het allemaal al te weten, maar dat was natuurlijk niet zo.”

Toch is Verweij trots op wat hij heeft neergezet als schaatser. “Ik kijk met een glimlach terug op de tijd die achter me ligt. Ik ga de boeken in en zal herinnerd worden als een kleurrijke sporter.”

Eerder deze week werd bekend dat de relatie van Verweij met schaatsster Jutta Leerdam na ruim vijf jaar voorbij is. De twee zetten enkele jaren geleden een eigen ploeg op (Worldstream Corendon), die dit voorjaar werd opgeheven nadat Leerdam was overgestapt naar Jumbo-Visma.

Maandag werd bekend dat de relatie van Koen Verweij met Jutta Leerdam voorbij is.
Maandag werd bekend dat de relatie van Koen Verweij met Jutta Leerdam voorbij is.
Bron: NU.nl
No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord