Molen De Lelie en restaurant “De Plasmolens” bij de Kralingse Plas, 1960

De Lelie is een 8-kante stellingmolen uit 1740 gelegen aan de Kralingse Plas in Rotterdam, naast molen De Ster. In deze twee windmolens, die gebouwd werden als snuifmolens, worden nog altijd specerijen gemalen.

In 1740 werd de molen in het oude Kralingen gebouwd en heette toen De Ezel. In 1840 werd de molen naar de huidige plaats overgebracht. Op vrijdag 22 februari 2019 zijn de deelbare roeden uit 2015 vervangen door nieuwe roeden

De Kralingse Plas is ontstaan door de winning van veengrond ten behoeve van turf. Hij maakte deel uit van een reeks van 15 veenplassen die zich ten noorden van de ‘s-Gravenweg uitstrekten vanaf de Rotte tot aan Nieuwerkerk aan den IJssel. Tussen 1865 en 1876 werden deze plassen drooggelegd voor de creatie van de Prins Alexanderpolder. De toenmalige Noordplas werd als enige gespaard. De Noordplas was namelijk de diepste van de 15 plassen, en tevens bevonden zich enkele fabrieken en woonhuizen aan de plas. Hierdoor was het te duur om deze plas droog te leggen. Vanaf 1895 heet de voormalige Noord- of Boschplas de Kralingse Plas.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord