Het standbeeld van Monsieur Jacques op de Coolsingel, 1960

Monsieur Jacques werd in 1956 vervaardigd door Oswald Wenckebach. Het beeld kwam in 1959 in Rotterdam terecht, nadat het te zien was geweest als onderdeel van de Nederlandse inzending op de wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel. De sculptuur is geen portret van een werkelijk bestaand persoon, maar de verbeelding van een zelfvoldane burgerman: de borst vooruit, de neus omhoog en de hoed in de handen op de rug.

Wenckebach maakte een reeks kleine sculpturen, waarin Monsieur Jacques een rol speelt. Zo is er onder andere de ‘Jacques met zorgen’ en de ‘Jacques met vakantie’. De serie van kleine bronzen beelden in verschillende houdingen is in bezit van Museum Boijmans Van Beuningen. Monsieur Jacques kwam aan zijn naam, doordat het beeldje ‘Jacques op vakantie’ de maker deed denken aan de dichter Jacques Bloem.

Monsieur Jacques is het stereotype van de Nederlandse kleine man. In elk beeldje wordt een bepaalde karaktertrek uitgelicht en uitvergroot weergegeven. De Monsieur Jacques aan de Coolsingel is een typisch zelfvoldane burgerman, die ieders sympathie weet op te roepen. Het beeld is op eenvoudige wijze vormgegeven, details zijn grotendeels weggelaten. Monsieur Jacques draagt een overjas, al maakt men dat voornamelijk op uit het silhouet van de figuur. Zijn armen lijken aan zijn lichaam vastgegroeid. Het model van de jas is slechts summier gedefinieerd door de aanwezigheid van enkele verdiepte lijnen en verhoogde vlakken, die positie van revers en jaszakken aangeven. Ook de broek en schoenen van het mannetje zijn op een soortgelijke wijze vereenvoudigd: waar de broek in de voet overgaat, is in het midden gelaten.

In verband met langdurige werkzaamheden aan de Coolsingel werd Monsieur Jacques in 2018 tijdelijk geplaatst in de tuin van CultuurWerkplaats Tarwewijk. Januari 2021 is het beeld weer teruggeplaatst op de Coolsingel.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van bkor.nl. https://www.bkor.nl/beelden/monsieur-jacques/

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord