De Schiekade gezien richting het Hofplein met onder andere het Shellgebouw, 1960.

Het Shellgebouw was een ontwerp van architect C.A. Abspoel (1899-1970), de huisarchitect van Shell. In dezelfde periode realiseerde hij ook een groot kantoorgebouw voor Shell in Hoogvliet. Hij ontwierp verder laboratoria, installaties en woningen bij raffinaderijen over de hele wereld. Aanvankelijk zou er alleen een gebouw voor Shell Tankers aan het Hofplein komen met maar vijf verdiepingen. In de ontwerpfase werden nog andere Shell-onderdelen aan het programma toegevoegd, wat een kloek gebouw van negen verdiepingen tot resultaat had. De verdiepingen één tot en met vier werden gebruikt door Shell Tankers, vijf en zes door Shell Nederland en op zeven en acht zou het regionale kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij komen. Er kwam plek voor zeshonderd medewerkers.

De naam van de Schiekade is ontleend aan de Rotterdamse Schie, de vaart ten gevolge van een handvest van 9 juni 1340 gegraven van Overschie naar Rotterdam.

De gemeenteraad besloot op 22 juni 1939 tot demping van het gedeelte van de Schie, gelegen tussen het Hofplein en het Stadhoudersplein. Deze demping geschiedde voor een groot gedeelte met het puin van de huizen, die verwoest waren bij het bombardement. Sindsdien is een bekend Rotterdams gezegde ‘Eerst lag de Schie in Rotterdam, thans ligt Rotterdam in de Schie’.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Platform Wederopbouw Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord