De Lutherse Andreaskerk aan de Heer Vrankestraat, mei 1950

De Andreaskerk is de eerste wederopbouwkerk van Rotterdam, gebouwd naar ontwerp van Bastiaan van der Lecq. Het kerkgebouw werd in 1949 in gebruik genomen, als vervanging van de Lutherse kerk in het centrum van Rotterdam, die als gevolg van het bombardement aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verwoest werd.

De Andreaskerk, die eigendom is van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Rotterdam, is gevestigd aan de Heer Vrankestraat in de wijk Het Oude Noorden. Dit is op de kruising van de Gordelweg en de Bergweg, bij station Rotterdam-Noord. De naam van de kerk is ontleend aan Andreas Nesscher, de eerste predikant van deze gemeente in 1604. De Lutherse Gemeente is een van de oudste kerken van Rotterdam. Alhoewel de gemeente gevestigd is in de stad is het een regiogemeente die globaal heel het gebied Rijnmond omvat. Na het bombardement maakte de gemeente acht jaar lang gebruik van de toenmalige Victoriabioscoop aan de Bergweg.

Heer Vranke Stoop had in het midden van de 13de eeuw het ambacht Hillegersberg met het kasteel en verdere goederen en landerijen van de graaf van Holland in leen.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...