Een zieke wordt per ambulance naar het Dijkzigt Ziekenhuis gebracht, 1965

De geschiedenis van het Erasmus MC gaat terug tot het gemeentelijke Coolsingelziekenhuis. Bij het bombardement van 14 mei 1940 werd het ziekenhuis grotendeels verwoest

Na een langdurige periode van tijdelijke voorzieningen kon uiteindelijk in 1961 het nieuwe Dijkzigtziekenhuis in gebruik worden genomen. Het Dijkzigtziekenhuis was genoemd naar de villa Dijkzigt, tegenwoordig het Natuurhistorisch Museum. De villa was de woning van de familie Van Hoboken op het enorme landgoed genaamd Land van Hoboken, dat in 1924 aan de gemeente was verkocht.

De in 1950 opgerichte ‘Stichting Klinisch Hoger Onderwijs te Rotterdam’ werd in 1965 aangewezen om de zevende medische faculteit in Nederland te worden. De Medische Faculteit Rotterdam werd in 1966 geopend aan de G.J. de Jonghweg met een eerste lichting van 160 studenten. Het Dijkzigtziekenhuis werd het bijbehorende academische ziekenhuis.

In 1971 fuseerde het Dijkzigtziekenhuis met het Sophia Kinderziekenhuis tot Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR). De Medische Faculteit Rotterdam kreeg bij de opening van de Erasmus Universiteit in 1973 de naam Faculteit Geneeskunde van de Erasmus Universiteit en verhuisde naar het complex van het Dijkzigtziekenhuis. In 1993 verhuisde ook het Sophia Kinderziekenhuis naar deze locatie. In hetzelfde jaar werd ook het oncologisch centrum Daniel den Hoed – genoemd naar Daniël den Hoed grondlegger van de radiotherapie in Nederland en voormalig directeur van het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut – onderdeel van het AZR, dat later als Daniel den Hoedkliniek gevestigd was op Rotterdam-Zuid. In mei 2018 verhuisde de kliniek naar de nieuwbouw in het Eramus MC.

Op 1 juni 2002 fuseerden het Dijkzigtziekenhuis, het Sophia Kinderziekenhuis, de Daniel den Hoedkliniek en de “Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen” van de Erasmus Universiteit Rotterdam tot het huidige Erasmus MC

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

No votes yet.
Please wait...