Dramatische tijdrit Nederland op WK: val Van Vleuten en fietswissel Mollema

Nederland heeft woensdag op de gemengde ploegentijdrit bij de WK wielrennen in Australië een dramatische race beleefd. Door materiaalpech van Bauke Mollema en een valpartij van Annemiek van Vleuten, eveneens door problemen met haar fiets, was een medaille onhaalbaar in Wollongong.

Het parcours telde in totaal 28,2 kilometer (twee rondjes van 14 kilometer). Het spits werd afgebeten door de drie mannen. Na 14 kilometer was het de beurt aan de vrouwen om de laatste helft van de tijdrit te voltooien. Het enige echte obstakel op de route was een klim van 700 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7.

De Nederlandse ploeg, bestaande uit Mollema, Van Vleuten, Mathieu van der Poel, Daan Hoole, Ellen van Dijk en Riejanne Markus, ging als voorlaatste van start en was kanshebber voor het goud. Alle titelaspiraties verdwenen al na 3 kilometer, omdat Mollema door kettingproblemen genoodzaakt was tot een fietswissel.

Van der Poel en Hoole kwamen op 40 seconden van de beste tijd binnen. Daardoor moesten de vrouwen voor een wonder zorgen, maar al na enkele meters ging het mis. De ketting van Van Vleuten schoot los, waarna ze hard naar de grond ging.

De olympisch kampioene tijdrijden had een bebloede elleboog een gehavende knie. Het is nog onduidelijk of Van Vleuten op tijd hersteld is voor de wegrace van komend weekend. De vrouwen gaan zaterdag van start, de mannen een dag later.

De gemengde ploegentijdrit maakt pas sinds 2019 deel uit van het WK-programma. Nederland veroverde toen direct goud. Vorig jaar in Vlaanderen was er zilver, achter Duitsland. Mollema, Van Vleuten, Van Dijk en Markus waren er toen ook bij. In 2020 werd de gemengde ploegentijdrit vanwege de coronacrisis niet verreden op de WK.

Bron: NU.nl

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord