Radio Hertogjansplace
KralingenRotterdam van toen

De Lusthofstraat met Vos schoenen en tassen, 1980

Deze straat ontleent haar naam aan de vroegere buitenplaats Lusthof. Ze lag ten oosten van de Adamshoflaan aan de Beneden-Oostzeedijk en strekte zich uit tot aan de Groene Wetering. Deze grote buitenplaats komt reeds voor in de 18de eeuw.

Lusthof was gebouwd aan het einde van de 17e eeuw, mogelijk op grond die beschikbaar was gekomen bij de afbraak van het slot Honingen (1668). Maar de eerste duidelijke vermelding van het huis waarbij deze als een buitenplaats wordt beschreven, dateert van 1782. In dat jaar erft Maria des Armorie het buiten Lusthof van haar man Michiel Viruly, een rijke Rotterdamse verzekeraar en koopman. Het landgoed is dan 7 morgen en 512 roeden.

Het grootste gedeelte van de 19e eeuw is de buitenplaats, in de buurt ook het buiten van Fauchey genoemd, door de gelijknamige familie bewoond geweest. De familie Fauchey is mogelijk ook de bouwer geweest van het huis dat in ca. 1885-1890 afgebroken wordt.

In 1865 overlijdt Pierre Jean Marie Fauchey (1792-1865), de buitenplaats wordt daarna in 1866 te koop aangeboden. Blijkbaar gaat de verkoop niet door, want de beide zonen overlijden eveneens op Lusthof, Corneille André Elisa in 1873 en zijn jongere broer Pierre Charles Jean in 1879. Beide overleden al jong. In 1880 overlijdt dan hun moeder mevrouw P.J.M. Fauchey geboren Cantier Certon.

In 1880 wordt de buitenplaats, door de schoondochters, verkocht aan Jacob Bosman. Hij laat plannen maken voor een fraaie verbouwing, maar het jaar erop verkoopt hij het zonder dat er iets gebeurd is. Koper is B. Hooykaas die de woning laat plaatsmaken voor de ontwikkeling van een woonwijk. Later dat jaar wordt hout van de omgezaagde bomen te koop aangeboden en het jaar erop deuren, ramen en stenen van het gesloopte huis.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van www.buitenplaatseninnederland.nl/rotterdam-lusthof.html.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *