Radio Hertogjansplace
MiddellandRotterdam van toen

De bouw van het Dijkzigt Ziekenhuis, 1955

Nadat het Coolsingelziekenhuis tijdens de oorlog grotendeels werd verwoest, kon uiteindelijk in 1961 het nieuwe Dijkzigtziekenhuis in gebruik worden op de locatie waar nu het Erasmus MC is gevestigd. Het Dijkzigtziekenhuis was genoemd naar de villa Dijkzigt, waarin tegenwoordig het Natuurhistorisch Museum Rotterdam is ondergebracht. De villa was de woning van de familie Van Hoboken op het enorme landgoed genaamd Land van Hoboken, dat in 1924 aan de gemeente was verkocht.

De in 1950 opgerichte ‘Stichting Klinisch Hoger Onderwijs te Rotterdam’ werd in 1965 aangewezen om de zevende medische faculteit in Nederland te worden. De Medische Faculteit Rotterdam werd in 1966 geopend aan de G.J. de Jonghweg met een eerste lichting van 160 studenten. Het Dijkzigtziekenhuis werd het bijbehorende academische ziekenhuis.

In 1971 fuseerde het Dijkzigtziekenhuis met het Sophia Kinderziekenhuis tot Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR). De Medische Faculteit Rotterdam kreeg bij de opening van de Erasmus Universiteit in 1973 de naam Faculteit Geneeskunde van de Erasmus Universiteit en verhuisde naar het complex van het Dijkzigtziekenhuis. In 1993 verhuisde ook het Sophia Kinderziekenhuis naar deze locatie. In hetzelfde jaar werd ook het oncologisch centrum Daniel den Hoed – genoemd naar Daniël den Hoed grondlegger van de radiotherapie in Nederland en voormalig directeur van het Rotterdams Radiotherapeutisch Instituut – onderdeel van het AZR, dat later als Daniel den Hoedkliniek gevestigd was op Rotterdam-Zuid. In mei 2018 verhuisde de kliniek naar de nieuwbouw in het Erasmus MC.

Op 1 juni 2002 fuseerden het Dijkzigtziekenhuis, het Sophia Kinderziekenhuis, de Daniel den Hoedkliniek en de “Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen” van de Erasmus Universiteit Rotterdam tot het huidige Erasmus MC.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *