Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Het Grotekerkplein met links de Oppert, 1899

Dit plein was oorspronkelijk een deel van het oude kerkhof, dat rondom de parochiekerk lag. De aanwezigheid van de kerk leidde al snel tot de huidige naam. Vanwege het oude kerkgebouw, dat sinds 1572 voor de reformatorische eredienst in gebruik was, kwam al spoedig de huidige naam in gebruik. Het gedeelte van het plein dat ligt voor de hoofdingang van het kerkgebouw, heette van 1952 tot 1976 Sint-Laurensplaats.

Als vroegere vormen van de straatnaam Oppert kwamen voor Nyepoorte, Nieupoort, Nupoort en Noppert. Uit ‘in de Noppert’ is waarschijnlijk ‘in den Oppert’ ontstaan. In de 17de en 18de eeuw werd telkens gesproken van Oppert of Nieuwpoort. Oorspronkelijk was de Nieuwpoort het nieuwe stadsgedeelte, dat misschien reeds in 1328 bij de oude stad werd getrokken, doch in ieder geval in 1339 reeds bestond (Nieuwpoort = Nieuwstad). Deze benaming van een stadsdeel is dan overgegaan op de voornaamste straat daarin. In 1343 kwam ze voor als ‘strate in de Nieuwpoort’. De huidige Oppert ligt ten westen van de vroegere straat van die naam. Ze beslaat voor een deel het gebied dat voor het bombardement Lange Torenstraat heette.

De fotograaf is Carl Emile Mögle en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *