Radio Hertogjansplace
Oude WestenRotterdam van toen

De Tidemanstraatkerk in de Tidemanstraat, 1970

De Tidemanstraatkerk was een alleszins interessant, groot, karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw met toren in Delfshaven (Rotterdam-West), ontworpen door architect Jos de Jonge. De eerstesteenlegging vond plaats op 17 september 1923 en de ingebruikname op 17 december 1924.

Het kerkgebouw met toren op de hoek van de voorgevel was opgetrokken in een sobere, expressionistische bouwstijl. Er bevonden zich 1200 zitplaatsen, waaronder op balkons. De liturgische indeling met banken rondom de kansel en orgel was beïnvloed door de opvattingen van Abraham Kuyper.

Buiten gebruik 1973, sloop 1975. In dit kerkgebouw bevond zich een in diverse opzichten uniek, groot orgel. Na sluiting van de kerk is het orgel gedemonteerd, en in het leegstaande kerkgebouw opgeslagen. Door vandalisme zijn vele delen van het orgel daarna vernield. Resterende delen zijn later nog gebruikt voor het orgel van de Gereformeerde Duyststraatkerk in Rotterdam-Delfshaven.

Deze straatnaam herinnert aan Joannes Tideman, 1807-1891, remonstrants predikant te Rotterdam 1830-1855. Daarna was hij hoogleraar te Amsterdam.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van reliwiki.nl en uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *