Radio Hertogjansplace
MiddellandRotterdam van toen

Urinoir op de hoek van de Heemraadssingel en de Nieuwe Binnenweg, 1977

De Heemraadssingel is vernoemd naar de heemraden van Schieland. Deze naam herinnert aan de poldergeschiedenis. Vóór de aanleg van de singel liep hier de Heemraadsweg, welke naam bij besluit B&W 27 juli 1894 was vastgesteld.

Voor het gebruik van urinoirs was het gebruikelijk dat mannen wildplasten. Door de opkomst van stedelijke gebieden en de aanleg van riolen ontstond de behoefte om speciale gelegenheden op te zetten. In Amsterdam is de ijzeren “plaskrul” hiervan een bekende variant. Het eerste exemplaar dateert uit 1870. Eerder waren al in Parijs plaszuilen opgezet, aanplakzuilen met een ingebouwd urinoir. Later werden deze functies gescheiden.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van Toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *