Radio Hertogjansplace
MiddellandRotterdam van toen

Lijn 5 bij het Vasteland en de Westzeedijk, 24 mei 1968. Rechts de Nieuwe Zuiderkerk

De ligging van deze dijk ten westen van de oude stad verklaart de naam. De dijk zal rond het midden van de 13de eeuw zijn aangelegd. Tot 1927 liep de Westzeedijk ter hoogte van het oude kerkhof van Schoonderloo met een bocht naar de Havenstraat. Dit gedeelte ontving daarna de namen Kapelstraat, Pieter de Hoochstraat en Heiman Dullaertplein. De Westzeedijk werd ten zuiden van deze straten in westelijke richting doorgetrokken tot aan het Hudsonplein over het trac van de oude Ruigeplaatweg. De dijk schijnt vroeger ook de naam Groenedijk gedragen te hebben.

De Nieuwe Zuiderkerk was een kerkgebouw van de Gereformeerde Kerken in Nederland aan de Westzeedijk 7 in Rotterdam. De kerk werd gebouwd in 1916 naar een ontwerp van architect Tjeerd Kuipers. Het imposante gebouw stond schuin tegenover de Sint Ignatiuskerk, die in 1967 werd gesloopt. De kerk was met name bekend door het grote Walcker Orgel, dat speciaal voor deze kerk werd gebouwd.

Met verbreding en verhoging van de Westzeedijk als reden werd de kerk in 1968 buiten gebruik gesteld en in 1969 gesloopt. Het orgel verhuisde naar de Grote of Martinikerk in Doesburg.

De foto komt uit de collectie RoMeO en staat op de website www.rovm-digitaal.nl. De informatie komt uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *