Radio Hertogjansplace
Rotterdam van toenZuidplein

Overzicht vanaf het flatgebouw aan het Zuidplein, 1951

Overzicht vanaf het flatgebouw aan het Zuidplein, juni 1951. Op de voorgrond de Gooilandsingel met aan het einde de Nieuwe Kerk van Charlois. De kerk is voor de bouw van de metro in 1967 afgebroken. Achter de kerk is het gemaal ter hoogte van de Kromme Zandweg. Dit gemaal staat nu voor de ingang van Ahoy.

De Nieuwe Kerk van Charlois was een interessante kruisvormige kerk met dakruiter op de kruising. Buiten gebruik 1966, sloop 1967 voor metro Zuidplein. N.H. Nieuwe Kerk uit 1931, laatste kerkdienst in 1966, daarna afgebroken vanwege de aanleg van het metrotraject Rotterdam CS-Zuidplein. De kerkdiensten werden tijdelijk voortgezet in het naastgelegen Zuidplein Theater totdat de N.H. Bethlehemkerk aan de Bas Jungeriusstraat gereed kwam.

Gemaal Zuiderparkweg is gebouwd in 1941, dichtbij het Ahoy-complex. Het gemaal werkt met elektrisch aangedreven pompen die rioolwater van het eigen bemalingsgebied, het zuidelijk gedeelte van Charlois, verpompen. Daarnaast voert het rioolwater door uit de gebieden Oud-IJsselmonde, Lombardijen en Groot-IJsselmonde.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van rotterdam.nl en van reliwiki.nl

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *