Radio Hertogjansplace
BloemhofRotterdam van toen

Zicht op de betonwoningen van Tuindorp De Kossel aan de 2e Balsemienstraat, 1923

De woningbouw van tuindorp Kossel in de wijk Bloemhof is een typisch experiment in betonbouw en ontworpen door architect J.H. Hulsbosch (ook de architect van betondorp in Amsterdam). Na de aanleg van de Nieuwe Waterweg trekken rond 1872 vele boeren naar Rotterdam-Zuid . Door de groei van de haven waren er veel arbeiders nodig en veel ervan kwamen uit Brabant en Zeeland (Rotterdam-Zuid werd daarom de ‘boerenzij’ genoemd). Een groot woningtekort (+10.000) vroeg om een snelle bouwmethode voor sociale woningbouw. Prefab elementen van beton in houten bekistingen boden de oplossing en de naam van het tuindorp is dan ook te danken aan de Duitse firma Paul Kossel, die de betonbouw uitvoerde. Het is door dit soort projecten dat Rotterdam-Zuid de proeftuin werd van de moderne volkshuisvesting. Kossel I heeft de status van gemeentelijk monument.

De fotograaf is Evert van Ojen en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van omdrotterdam.nl (Open Monumentendag Rotterdam).

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *