Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Zicht op de Boompjes en de Boompjeskade, 1986. Links de bouw van de Willemswerf en op de achtergrond de Willemsspoorbrug.

Deze straat dankt zijn naam aan de dubbele rij lindenbomen die in 1615 werd geplant. In mei 1613 werden 117 erven langs de muur en de wallen tussen de Leuvehaven en de Oudehaven door de stad voor scheepswerven uitgegeven. Het eerste huis werd daar in 1614 gebouwd en in het daaropvolgende jaar werd een dubbele rij lindebomen geplant. Toen er huizen werden gebouwd is de noordelijkste rij bomen gerooid. In 1619 is de kade bestraat. Het oostelijk gedeelte van de Boompjes werd vroeger Koperroodkade genoemd naar de lading van de schepen die hier aanlegden. Ter gelegenheid van de geboorte van de zoon van Keizer Napoleon in 1811 werd de Boompjes verdoopt in Quai Napoléon of Napoleons Kaay. Deze naam is maar korte tijd van kracht geweest.

Willemswerf is de naam van een kantoorpand in Rotterdam. Het gebouw is gelegen aan de Nieuwe Maas, op het adres Boompjes 40. Het gebouw met de markante architectuur werd ontworpen door de Amsterdamse architect Wim Quist. De opdrachtgevers waren Koninklijke Nedlloyd Groep N.V. en AMEV Levensverzekering N.V. In april 1984 startte de bouw en vier jaar later werd het opgeleverd.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *