Radio Hertogjansplace
AfrikaanderbuurtRotterdam van toen

Kinderen rolschaatsen op een afgesloten Putselaan, 1955

Kinderen rolschaatsen op een afgesloten Putselaan, 2 november 1955. Een jongen zit op een bord waarop een omleiding richting Brielselaan wordt aangegeven. Op de achtergrond de Maashaven Silo aan de Brielselaan.

De Putselaan dankt zijn naam aan het land van Putten Overmaze. Charlois was oorspronkelijk een deel van het land ‘Putten over die Maze’. Putten behoorde van 1361 tot 1456 aan de heren van Gaesbeek en is daarna aan de hertog van BourgondiĆ« gekomen. Een gedeelte van de Putsebocht heette voor 1902 Tolbocht.

De Brielselaan is vernoemd naar de stad Brielle op het eiland Voorne-Putten, een van de bestemmingen van de stoomtram van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. Deze stoomtram reed door de Brielselaan.

De Maassilo is een voormalige graansilo en graanelevator in de Rotterdamse Maashaven die sinds 2004 als uitgaansgelegenheid en evenementenlocatie in gebruik is.

Het oudste deel van de grotendeels uit gewapend beton opgetrokken silo kwam gereed in 1911 en bevatte toen 128 silo’s met een totale capaciteit van 20.000 ton graan. In 1930 kwam een tweede deel gereed, pal naast het oudste deel, en in 1951 vond nog een laatste uitbreiding plaats.

In 1986 werkten nog 70 mensen bij Maashaven Silo BV, maar dat aantal daalde daarna door EG-maatregelen die het gebruik van Europese granen moesten stimuleren, zodat minder vraag was naar het in de Rotterdamse haven aangevoerde graan. Rond 2000 werd besloten de graanopslag te verplaatsen naar een nieuwer gedeelte van de haven. Sinds 2004 wordt de Maassilo gebruikt als uitgaanslocatie en evenementenlocatie

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Wikipedia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *