Radio Hertogjansplace
KralingenRotterdam van toen

Portret van meneer Hipke, poppendokter, in zijn winkel aan de Jonker Fransstraat, 1972.

Uit het Vrije Volk van 10 januari 1983:

(Van een onzer verslaggevers) ROTTERDAM — De laatste Poppendokterwinkel van het Rijnmondgebied staat op het punt te verdwijnen. De broers Hans en Coen Janmaat hebben hun pand op de hoek van West- Kruiskade en Van Speijkstraat te koop aangeboden. Ze willen in een ander deel van Rotterdam een nieuwe zaak beginnen in luxe en huishoudelijke artikelen. Ongeveer zeventig jaar is De Poppendokter een begrip geweest voor bewoners van het gebied langs de Nieuwe Maas. In verschillende wijken van Rotterdam, in Schiedam en in Vlaardingen stonden winkels met die naam.

De Maassluizer J. C. van Hartingsveldt heeft onlangs vastgesteld, dat hierbij geen sprake is van een groot concern met filialen. Toch waren het allemaal zaken waar speelgoed, snuisterijen en huishoudelijke artikelen te krijgen waren. Ook leverden zij onderdelen van poppen en repareerden ze poppen met porseleinen of schildpadleren hoofden.

Coen Janmaat (54) vertelt dat daarop de naam Poppendokter duidt. „Die tijd van het herstellen van poppen is echter al lang voorbij. Er zijn geen onderdelen meer te krijgen van poppen. Ook zijn er vrijwel geen poppen meer als vroeger, met elastiekjes. Tegenwoordig is alles van plastic.”

Op de winkel, die hij thans nog samen met zijn een jaar oudere broer Hans drijft, staat nog wel — zij het onopvallend — de naam De Poppendokter vermeld. Het repareren van poppen is allang verleden tijd. “Lang hebben we nog voor de enkeling die met een te repareren pop in onze winkel kwam de opdracht doorgespeeld naar de heer Hipke, maar die is inmiddels overleden. Volgens mij is er nu niemand meer die poppen repareert,” aldus Janmaat. Uit het onderzoekje van de heer Van Hartingsveldt blijkt, dat Jacob Hipke de laatste eigenaar was van De Poppendokter, die aan de Jonker Fransstraat was gevestigd. Sloop maakte in 1972 een einde aan het bestaan van deze winkel, waarin sinds 1902 naast speelgoed, lederwaren, parfumerieën, souvenirs en kerstboomversiering verkocht werd.

De fotograaf is Lex de Herder en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 11 augustus 1972.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *