Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

Het Stadhuisplein met de Wallacefontein de Vier Gratiën en op de achtergrond Café Restaurant Lord Charley en café ‘t Fust, 1981

Het Stadhuisplein dankt zijn naam aan het nieuwe stadhuis aan de overkant. Voor dit stadhuis, ontworpen door architect Henri Evers, werd op 15 juli 1915 door Koningin Wilhelmina de eerste steen gelegd. Op 1 september 1920 werd in het nieuwe gebouw de eerste vergadering van de gemeenteraad gehouden.

De Vier Gratiën heeft op verschillende plekken in Rotterdam gestaan en is nu al jaren ‘verdwenen’. Drinkfontein De Vier Gratiën is in 1883 in Rotterdam geplaatst. Eén van de initiatiefnemers was Marten Mees van Mees en Zoonen. De fontein wordt dan ook geplaatst op het voormalige Beursplein, vlakbij het bankkantoor van Mees en Zoonen. De Vier Gratiën moet jaren later plaats maken voor een wachtgebouwtje van de RTM, het tramhuisje, en verhuist naar een plek tegenover het bankgebouw.

De fontein overleeft het bombardement en blijft tot 1970 op die plaats staan. Dan moet het weg vanwege de aanleg van de oost-west-lijn van de metro. In delen wordt De Vier Gratiën opgeslagen. De fontein komt wel terug in het centrum van Rotterdam. In 1977 komt De Vier Gratiën te staan op het Stadhuisplein. Als dat plein in 1997 een opknapbeurt krijgt, wordt de fontein overgebracht naar het opslagterrein van een aannemer in Overschie.

Dat is de laatst bekende plek. De fontein is daar vandaan verdwenen. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wat ermee gebeurd is (Er staat wel eenzelfde fontein in Oud-Charlois, maar of dit dezelfde is weet ik niet).

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam en van Rijnmond.nl https://www.google.nl/…/drinkfontein-de-vier-gratien

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *