Radio Hertogjansplace
MiddellandRotterdam van toen

Een bus van lijn 70 op de Spinozaweg, 1968

Een bus van lijn 70 op de Spinozaweg, 1968. Op de achtergrond station Lombardijen.

Benedictus de Spinoza, gelatiniseerde vorm van Baruch Spinoza (Amsterdam, 24 november 1632 – Den Haag, 21 februari 1677) was een Nederlandse filosoof, politiek denker en exegeet uit de Gouden Eeuw. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de Verlichting. Om in zijn levensonderhoud te voorzien sleep hij brillenglazen en lenzen voor microscopen.

Zijn boeken werden op de rooms-katholieke ‘Index’ van verboden boeken geplaatst, omdat zijn historische Bijbelkritiek zou leiden tot atheïsme en fatalisme. Spinoza was een volgeling en criticus van René Descartes, en een tijdgenoot van Nicolas Malebranche en Gottfried Wilhelm Leibniz, eveneens rationalisten van de vroege moderne filosofie.

Aan de Spinozaweg vind je poppodium Baroeg. Baroeg verwijst naar de voornaam van Spinoza.

De fotograaf is Carel Scholte en de foto komt van de site www.rovm-digitaal.nl. De informatie komt van Wikipedia en uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *