Radio Hertogjansplace
DelfshavenRotterdam van toen

Piet Heynsplein, 1955

Vijf nieuwe auto’s van het merk Plymouth staan met chauffeur opgesteld op het Piet Heynsplein voor het standbeeld van Piet Heyn, 29 september 1955. De panden op de achtergrond staan aan het Achterwater.

Plymouth was een Amerikaans automerk dat in 1928 werd opgericht door Chrysler. Plymouth was bedacht als een goedkoop model van Chrysler maar werd later een eigen merk. Nadat de Chrysler Corporation in 1998 met Daimler-Benz was gefuseerd werd Plymouth in 2001 opgeheven.

De zeevaarder Piet Hein werd in 1577 geboren in Delfshaven. Hij was commandant van de West-Indische Compagnie en bracht het tot luitenant-admiraal van Holland en West-Friesland. In 1828 werd gevierd dat Hein tweehonderd jaar eerder de Spaanse zilvervloot had veroverd. Plannen om ter gelegenheid van de feestelijkheden voor hem een monument op te richten liepen echter op niets uit.

In de zomer van 1867 vatte een aantal mannen, waaronder meester-steenhouwer Verhoogh het plan op om in de winter een standbeeld van sneeuw te maken. Zij lieten een bas-reliëf van Hein maken, naar een tekening van Arnold Houbraken. Begin januari 1868 werd ‘s nachts een groot sneeuwbeeld opgericht, dat op veel bijval van de plaatselijke bevolking kon rekenen. Burgemeester van Delfshaven Rösener Manz nam daarop het initiatief om een echt standbeeld op te richten. Er werd een comité gevormd onder zijn voorzitterschap en een inzamelingsactie gestart. Prins Hendrik was erevoorzitter.

Op 17 oktober 1870 werd het monument onthuld in aanwezigheid van koning Willem III, prins Hendrik, commissaris van de koning Loudon en de ministers Fock en Brocx. Het gedenkteken werd vervolgens overgedragen aan de gemeente. De onthulling werd opgeluisterd door de Harmonie uit Delfshaven en het Rotte’s Mannenkoor uit Rotterdam.

De fotograaf is Cock Tholens en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *