Radio Hertogjansplace
KralingenRotterdam van toen

De Hogere Burger School aan de Libanonstraat, 1915

Het Libanon Lyceum is een openbare school voor voortgezet onderwijs voor mavo, havo, en vwo (Atheneum en Gymnasium) in Rotterdam. De school bestaat uit twee gebouwen, de onderbouw (klassen 1, 2 en 3 havo/vwo) krijgt les op de Mecklenburglaan, en de bovenbouw (klassen 3 mavo, 4, 5 en 6) op de Ramlehweg. Het gebouw aan de Ramlehweg is ontworpen door Grandpré Moliere.

Marinus Jan Granpré Molière werd geboren als jongste kind van Abel Cesar Granpré Molière en jonkvrouwe Wilhelmina Stephania Schuurbeque Boeije op 13 oktober 1883 in het Brabantse Oudenbosch.

Granpré werkte van 1910 tot 1914 bij Gemeentewerken Rotterdam. Hij ontwierp onder andere de Libanon HBS aan de Libanonstraat in Kralingen, later Ramlehweg geheten. Zijn eerste grote project was het ontwerp voor een deel van Tuindorp Vreewijk in 1915. Granpré Molière ontwierp het stratenplan van het oostelijk deel van de wijk en de meeste huizen. Vanaf 1924 was Granpré Molière als hoogleraar verbonden aan de Technische Hogeschool Delft, de latere TU Delft.

Als hoogleraar stond Granpré Molière bekend werd om zijn uitgesproken theorieën over architectuur en stedenbouw. Zijn visie was dat de functie van een gebouw duidelijk terug te zien moest zijn in de vorm en dat het gebouw tevens gebaseerd was op universele normen en waarden. Hij vond dit terug in de traditionele plattelandsbouw met zijn grote, heldere bouwvolumen, gevormd door gesloten bakstenen muren en hoge daken. Ook de Romaanse kerk beantwoordde aan zijn ideaal. De kring rond Granpré Molière werd bekend als de Delftse School, een traditionalistische stroming die tegenwicht vormde voor het Nieuwe Bouwen.

De foto is gemaakt door de Fototechnische Dienst Rotterdam en komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia en uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toenhttps://www.facebook.com/RotterdamVanToen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *