Radio Hertogjansplace
RotterdamRotterdam van toen

Wachtende mensen bij een van de 22 distributiepunten van drinkwater in Rotterdam, 1963

(Van een onzer verslaggevers) NIEUWE ELLENDE met het Rotterdamse drinkwater. Sinds gistermiddag smaakt het niet alleen meer vies, maar ook nog ZOUT. ANDERHALF MILJOEN mensen in Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Delft en in 28 andere gemeenten hebben bij het drinken van het dagelijkse kopje thee of koffie vol afgrijzen de neus dichtgeknepen.

WAT IS DE OORZAAK van het hoge zoutgehalte van het Rotterdamse water?’ „De abnormaal geringe afvoer van de grote rivieren speelt ons parten,” aldus zegt men aan de Honingerdijk.

DE VLOEDSTROOM stuwt twee maal daags zout zeewater diep het land in. De zoutgrens schuift dan ver naar het oosten op. Bij eb zijn de rivieren niet in staat het zoute en het brakke water terug te dringen. De zoutgrens ligt zelfs dan nog ten oosten van de Honingerdijk, liefst 34 kilometer van de Noordzee.

„WE STONDEN voor de keus: geen water of zout water,” aldus de DWL te Rotterdam. Het werd noodgedwongen: zout water. DAARMEE WAREN de poppen aan het dansen. Boze Rotterdammers grepen de telefoon om bij de DWL te protesteren en als ze geen gehoor kregen belden ze de kranten om hun gram te luchten. „’t LOOPT NOU WEL de spuigaten uit,” zei één van hen, de heer H. E. Oudwater uit de Bergselaan. „Rotterdam moet nota bene zeewater drinken. Hoe lang is ‘t al, dat we met de ellende zitten? Je kunt nou met die kou niet eens meer thee drinken! Vondeling haalde de vorige week al zijn neus op, maar hij is nog te vroeg geweest. Nu zou hij geen slok meer naar binnen kunnen krijgen.”

De fotograaf is Ary Groeneveld en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt via delpher.nl uit het Vrije Volk van 23 januari 1963.

Met medewerking van Rotterdam van toen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *