Radio Hertogjansplace
CentrumRotterdam van toen

De fontein aan het Hofplein, met op de achtergrond het stadhuis, in 1955

Het Hofplein is een (verkeers-)plein in Rotterdam. Het plein is gelegen op de kruising van het Weena, de Schiekade en de Coolsingel.

Het Hofplein werd aangelegd op de plaats van de vroegere Hofpoort en lag oorspronkelijk iets meer naar het noordoosten. Na het Bombardement op Rotterdam in 1940 is het plein echter op een nieuwe plaats aangelegd, om beter aan te sluiten bij het stratenpatroon. Hierdoor is wel het station Rotterdam Hofplein verder van het plein komen te liggen. Aan het Hofplein stond tot 1939 de Delftsche Poort.

Het is een verkeersplein uitgevoerd als een rotonde met verkeerslichten. In het midden van het plein bevindt zich een grote fontein. Het beeldhouwwerk van de fontein is van Cor van Kralingen.

In het gras rond de fontein liggen de sporen van de Rotterdamse tram. Er is intensief tramverkeer over het plein (bijna alle tramlijnen rijden via het Hofplein), waardoor de wachttijden voor het autoverkeer bij de lichten kunnen oplopen tot meerdere minuten. De trams kunnen zowel rechts- als linksom over het plein rijden, waardoor het mogelijk is rechtstreeks linksaf te slaan.

De fotograaf is Johan van Bueren en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt van Wikipedia.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *