Radio Hertogjansplace
DelfshavenRotterdam van toen

De Catharina Beersmansstraat met rechts de 1e Schansstraat, 1961

De Catharina Beersmansstraat met rechts de 1e Schansstraat en de Wester Houthandel, 1961. Op de achtergrond de Rosier Faassenstraat.

In 1887 werd in Rotterdam de Groote Schouwburg aan de Aert van Nesstraat geopend, een neoclassicistisch gebouw met 1250 zitplaatsen. De schouwburg werd bespeeld door het gezelschap “De Vereenigde Rotterdamsche Tooneelisten”, dat in 1884 was opgericht door Dirk en Jaap Haspels, Antoine Jean Le Gras, Rosier Faassen en Catharina Beersmans.

De 1e Schansstraat is vernoemd naar de schansen en wallen waarmee Delfshaven op bevel van het Hof van Holland in 1573 tegen de vijand diende te worden versterkt. De 1ste Schansstraat komt onder de naam Pietersstraat reeds voor op een plattegrond van omstreeks 1670. Voor deze naam is geen verklaring gevonden. Ook de naam Stinckershoeck voor deze straat komt in die tijd voor. Hierbij moet gedacht worden aan de haringplaats, die volgens de plattegrond van 1573 naast de steeg lag. In het begin van de 18de eeuw komt ze als Schanssteeg voor. Onder de naam Bleekersteeg staat de straat in de 19de eeuw ook wel bekend. Deze naam dankte ze aan de stadsbleek aan de overzijde van de Molen- of Kreeksloot, waarop de steeg uitliep. Verder zullen de Breede Westerhoofdstraat (1684) en Oude Westerhoofdsteeg (1693) ook wel namen voor de 1ste Schansstraat zijn geweest. In 1910 ontvingen de Schanssteeg en de twee daaraan evenwijdig lopende straten de naam Schansstraat; ter onderscheiding is daarbij de benaming 1ste, 2de en 3de bijgevoegd.

De fotograaf is P.J. Visser en de foto komt uit het Stadsarchief Rotterdam. De informatie komt eveneens uit het Stadsarchief Rotterdam.

Met medewerking van Rotterdam van toen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *